Kan ved vara för torr?

kan ved vara för torr?

Trots att det inte är ett vanligt problem kan ved ibland vara för torr, vilket kan påverka dess förbränningsprocess. En korrekt torkad ved har fortfarande en viss mängd vatten i sig, vanligtvis mellan 15 och 20 procent av sin vikt. Vatten spelar en viktig roll i regleringen av förbränningen, tillsammans med faktorer som styckestorlek och tillgång till förbränningsluft.

Ju högre bränslets fukthalt, desto långsammare träet ned när de upphettas på grund av all värmeenergi som dränkts i kokande vatten ur träet och att höja temperaturen hos ångan.

Omvänt desto torrare ved, desto snabbare bryts den ner vid upphettning. Med bryts ner menar jag , att förångning av de flyktiga komponenterna i trä; det vill säga , det ryker . torr ved, mer tät rök vid en given värmetillförselhastigheten.

Eftersom rök är bränsle, vi vill bränna den så fullständigt som möjligt och det innebär att blanda med tillräckligt syre i förbränningsluften. Problemet är att en eldstads belastning av mycket torr ved ger betydligt mer rök än luft leveranser av braskaminer är konstruerade för att ge . Dessutom, även om du kan leverera tillräckligt med luft, skulle du producerar ett inferno som skulle yla i spisen och göra alla i huset nervös .

Ugnstorkade träet är ner runt 10 procent fuktighet. Beroende på klimat -och lagringsförhållanden, kommer normal utomhus torkad ved inte ner till ugnstorkade veds fukthalt på grund av normal utomhus luftfuktighet. Till exempel har jag aldrig mätt trä under ca 14 procent i min ved. Men jag antar att ved kan bli mycket torr genom att lagras i gamla lador, som är som ugnar i varmt sommarväder.

Rätt fuktighetshalt för ved är mellan 15 och 20 %. När du har mycket mer än 20 % börjar du se symtom på trög tändning och oförmågan att stänga ned luften utan att släcka lågorna. Mot 30 % trä bubbla och elden är mycket trög och det är svårt att få en ren förbränning tills träet är nästan till träkol stadiet. Över 30 % och vatten bubblor från ändträ när veden värms upp och det är mycket svårt att bränna alls. Arter som poppel/asp , som har mycket hög infödd fukthalt är praktiskt taget icke – brännbart när inte tillräckligt torrt. Välj rätt vedförvaring inomhus.

Köp bästa veden online med vår hjälp.

vedförvaring inomhus

Vedförvaring inomhus

Vedförvaring inomhus Det är viktigt att förvara veden på rätt sätt för att den ska hålla längre och brinna mer effektivt. Här är några tips

Läs mer »
kaminfläkt

Kaminfläkt

Kaminfläkt-Värmedrivna kaminfläktar Värmedrivna kaminfläktar är en typ av kaminfläkt som använder värmen från kaminen eller vedkaminen för att driva en motor som i sin tur

Läs mer »
köpa ved online

Köpa ved

Köpa ved online Att köpa ved är ett viktigt steg för att säkerställa en pålitlig och effektiv bränslekälla för din kamin, eldstad eller vedspis. Fuktighet

Läs mer »