Kan ved vara för torr?

För torr ved?

 

Ja, även om det inte är ett vanligt problem

Korrekt torkad ved har fortfarande en hel del vatten i det ,ungefär 15 till 20 procent av sin vikt.vatten reglerar förbränningsprocessen tillsammans med några andra faktorer som styckestorlek , lastkonfiguration och förbränningsluft.

Ju högre bränslets fukthalt, desto långsammare träet ned när de upphettas på grund av all värmeenergi som dränkts i kokande vatten ur träet och att höja temperaturen hos ångan.

Omvänt desto torrare ved, desto snabbare bryts den ner  vid upphettning . Med bryts ner menar jag , att förångning av de flyktiga komponenterna i trä; det vill säga , det ryker . torr ved, mer tät rök vid en given värmetillförselhastigheten.

Eftersom rök är bränsle, vi vill bränna den så fullständigt som möjligt och det innebär att blanda med tillräckligt syre i förbränningsluften. Problemet är att en eldstads belastning av mycket torr ved ger betydligt mer rök än luft leveranser av braskaminer är konstruerade för att ge . Dessutom, även om du kan leverera tillräckligt med luft , skulle du producerar ett inferno som skulle yla i spisen och göra alla i huset nervös .

Ugnstorkade träet är ner runt 10 procent fuktighet. Beroende på klimat -och lagringsförhållanden, kommer normal utomhus torkad ved inte ner till ugnstorkade veds fukthalt på grund av normal utomhus luftfuktighet. Till exempel har jag aldrig mätt trä under ca 14 procent i min ved. Men jag antar att ved kan bli mycket torr genom att lagras i gamla lador, som är som ugnar i varmt sommarväder.

Rätt fuktighetshalt för ved är mellan 15 och 20 %. När du har mycket mer än 20 % börjar du se symtom på trög tändning och oförmågan att stänga ned luften utan att släcka lågorna. Mot 30 % trä bubbla och elden är mycket trög och det är svårt att få en ren förbränning tills träet är nästan till träkol stadiet. Över 30 % och vatten bubblor från ändträ när veden värms upp och det är mycket svårt att bränna alls . Arter som poppel/asp , som har mycket hög infödd fukthalt är praktiskt taget icke – brännbart när inte tillräckligt torrt.

Flyttfirma Stockholm