Tända från toppen

Du tänder tändveden och låter den brinna ner genom vedhögen tills den har fått fäste i veden  nedanför.

Tända ved från toppen
tända från toppen

Tädnda brasa öppen spis

Att tända en brasa från toppen innebär att du börjar med att placera ved och tändved ovanpå en hög av ved i en öppen spis eller en vedkamin. Sedan tänder du tändveden och låter den brinna ner genom vedhögen tills den har fått fäste i veden nedanför.

Det finns några fördelar med att tända en brasa från toppen jämfört med att tända den från botten. För det första kan det vara enklare att tända tändveden ovanpå vedhögen än att försöka tända den i en mängd tätt packad ved. För det andra kan det vara lättare att kontrollera bränsleförbrukningen när du tänder bränslet från toppen, eftersom du kan se hur mycket tändved som har brunnit ner genom vedhögen.

Det finns dock några nackdelar med att tända en brasa från toppen. För det första kan det vara svårt att få en stark, varaktig brasa om du bara har ett litet lager tändved ovanpå vedhögen. För det andra kan det vara svårt att få en jämn värmegenomslagskraft i vedhögen om du bara tänder den från toppen.

Om du bestämmer dig för att tända en brasa från toppen, är det viktigt att du använder tändved av hög kvalitet och att du har tillräckligt med tändved för att få bränslet att få fäste i vedhögen. Det är också viktigt att du har rätt utrustning, inklusive tändstickor eller en eldstål, för att tända bränslet på ett säkert sätt.

Elda rätt- tänd från toppen

lägg ner tre eller fyra fullstora bitar av ved, sedan ett lager av mindre bitar , sen några fina tänd bitar på det och avsluta på toppen av högen med en några knippen , vridna eller knutar tidningar . Tänd Papperet och, tro det eller ej, elden bygger progressivt, ökar intensiteten, ner genom lagren till de största stockarna på botten. Det är en underbar sak att titta på.

Använd gärna en kaminfläkt för att sprida värmen jämt i hela rummet.

Lycka till med din vedeldning i hemmet.